==► Α. ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ - ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΘΕΟΙ + ΒΙΝΤΕΟ  ==► AΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ  ==► ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ο ΔΙΑΣ Ο ΒΑΡΙΟΒΡΟΝΤΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ  ==► ΕΠΙΚΛΗΣΙΣ ΔΙΟΣ ΑΚΡΑΙΟΥ  ==► ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ...ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ  ==► ΔΑΒΙΔ Ο...ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΩΝ Ο...ΠΑΝΣΟΦΟΣ  ==► Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ - Η ΕΥΣΕΒΗΣ ΑΠΑΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ  ==► ΟΛΟΙ ΠΛΑΣΤΟΥΓΡΑΦΟΥΣΑΝ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ  ==► ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ: ΠΛΑΣΤΕΣ ΑΠ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ==► ΟΙ ΠΛΑΣΤΕΣ «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ» ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ  ==► ΤΑ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  ==► ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ   ==► ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ==► «iΙΕΡΕΣ» ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ «ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΕΣ»...]  ==► ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ - ΠΟΥ...ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΩΥΣΗΣ  ==► «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ»: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  ==► Η «ΑΓΑΠΗ» ΚΑΙ Η «ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ» ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ   ==► ΣΗΚΩΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΙΡΑΚΙ ΤΙ (ΣΗΜΑΙΝΕΙ)  ==► Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΤΟ 1838   ==► Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ  ==► ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ . . .  ==► Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΔΙΑΚΟΣ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΑΠΑΣ ΚΙ Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  ==► ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ Ε΄  ==► ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΤΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ  ==► ΥΒΡΕΙΣ Π.Π ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ    By The best widgets

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ

Διάσημος αρματολός της επαρχίας Σαλώνων και ένας απ” τους σημαντικούς οπλαρχηγούς του Αγώνα. 

Καταγόμενος απ” το χωριό Άγιος Γεώργιος της Παρνασσίδος γεννήθηκε στο χωριό Δρέμισα το 1754, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια του πατέρα του. 


Γιος του Δημητρίου Ξηρού πήρε το όνομα από λάθος του νονού του, που νόμισε ότι πρόκειται για κορίτσι και του έδωσε το όνομα Πανωραία. 

Ο πατέρας του τότε αποφάσισε να λέγεται Πανοριάς. 


Όταν αργότερα έγινε κλέφτης, υπόγραφε με το όνομα «Πανουργιάς Δ. Πανουργιάς». Σε ηλικία 16 χρόνων, επειδή σκότωσε δύο μπέηδες στο χωριό Καρούτες του Λιδωρικιού, τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο με αγχόνη. 

Το παράστημά του κι η ωραιότητα κίνησαν τη συμπάθεια του ισχυρού Τούρκου Δελή-Αχμέτ, που τον έσωσε και τον πήρε στην υπηρεσία του. Όταν αργότερα ο Δελής-Αχμέτ βγήκε ληστής, τον έκανε πρωτοπαλίκαρό του. 

Μετά το θάνατο του Δελή-Αχμέτ σε συμπλοκή, οι άντρες εκλέξανε αρχηγό τους τον Πανουργιά. 

Ο Πανουργιάς άρχισε τη δράση του σε συνεργασία με τον Ανδρούτσο και τον Κατσώνη. 

Ο Αλή-πασάς ήθελε να τον εξοντώσει και παίρνοντας στα Γιάννενα τη σύζυγό του και τις κόρες του, ανάγκασε τον Πανουργιά να πάει εκεί. 

Ο Πανουργιάς κατόρθωσε να δραπετεύσει, αφού πέρασε κολυμπώντας τη λίμνη και πήγε στα λημέρια του στη Φωκίδα. 

Έγινε απ” τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και το 1821 κήρυξε την επανάσταση στην Άμφισσα, ελευθερώνοντας πρώτα την πόλη αυτή.

Μετά συνεργάστηκε με το Δυοβουνιώτη και τον Αθανάσιο Διάκο, για να εμποδίσουν τον Ομέρ Βρυώνη να κατεβεί στη Βοιωτία (μάχες Αλαμάνας, Γοργοπόταμου, Γραβιάς και Χαλκομάτας, όπου τραυματίστηκε). 

Πολέμησε στα Βασιλικά και μετά τη μάχη έδωσε την αρχηγία στο γιο του Νάκο και πήγε ως πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. 

Όταν ο Δράμαλης μπήκε στη Φθιώτιδα, ο Πανουργιάς μπήκε και πάλι σε δράση και με πρωτοβουλία του καταστράφηκαν τα σπαρτά κι οι ζωοτροφές απ” τη Φθιώτιδα μέχρι τα Μέγαρα. 

Αυτό βοήθησε πολύ στο να νικηθεί ο Δράμαλης στα Δερβενάκια, γιατί τα στρατεύματά του ήταν εξαντλημένα. 

Το 1823, οι πολιορκούμενοι Τούρκοι στον Ακροκόρινθο ζήτησαν και παραδόθηκαν στον Πανουργιά. 

Μετά, ο ηρωικός αγωνιστής αποσύρθηκε απ” τη στρατιωτική ζωή και πήρε μέρος στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. 

Πέθανε στην Άμφισσα το 1834.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου