==► Α. ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ - ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΘΕΟΙ + ΒΙΝΤΕΟ  ==► AΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ  ==► ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ο ΔΙΑΣ Ο ΒΑΡΙΟΒΡΟΝΤΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ  ==► ΕΠΙΚΛΗΣΙΣ ΔΙΟΣ ΑΚΡΑΙΟΥ  ==► ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ...ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ  ==► ΔΑΒΙΔ Ο...ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΩΝ Ο...ΠΑΝΣΟΦΟΣ  ==► Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ - Η ΕΥΣΕΒΗΣ ΑΠΑΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ  ==► ΟΛΟΙ ΠΛΑΣΤΟΥΓΡΑΦΟΥΣΑΝ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ  ==► ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ: ΠΛΑΣΤΕΣ ΑΠ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ==► ΟΙ ΠΛΑΣΤΕΣ «ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ» ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ  ==► ΤΑ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ  ==► ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ   ==► ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   ==► «iΙΕΡΕΣ» ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ «ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗΕΣ»...]  ==► ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ - ΠΟΥ...ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΩΥΣΗΣ  ==► «ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ»: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  ==► Η «ΑΓΑΠΗ» ΚΑΙ Η «ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ» ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ   ==► ΣΗΚΩΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΙΡΑΚΙ ΤΙ (ΣΗΜΑΙΝΕΙ)  ==► Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΤΟ 1838   ==► Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ  ==► ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ . . .  ==► Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΔΙΑΚΟΣ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΑΠΑΣ ΚΙ Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  ==► ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ Ε΄  ==► ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΤΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ  ==► ΥΒΡΕΙΣ Π.Π ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ    By The best widgets

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ

Η μέθοδος που χρησιμοποιούσε ο Σωκράτης στη διδασκαλία του ήταν ο διάλογος, ο οποίος χωριζόταν σε δύο φάσεις. 

Σε πρώτη φάση ο Σωκράτης εξέφραζε στο συνομιλητή του την
άγνοιά του και παρίστανε ότι ήθελε να διδαχτεί από εκείνον. 

Η προσποιητή αυτή άγνοια ονομάζεται σωκρατική ειρωνεία. 

Μέσα από κατάλληλες ερωτήσεις που έθετε στο συνομιλητή του, ο Σωκράτης του έδινε την ευκαιρία να εκφράσει την αρχική του άποψή του πάνω στο θέμα το οποίο συζητούσαν. 

Συνεχίζοντας όμως τις ερωταποκρίσεις οΣωκράτης έφερνε τελικά στην επιφάνεια τα αδύναμα σημεία αυτή της άποψης μια και ο συνομιλητής του έφτανε σε λογικές αντιφάσεις και ακραία συμπεράσματα. 

Κατά συνέπεια, ο συνομιλητής του Σωκράτη δεν μπορούσε παρά να παραδεχτεί τη σαθρότητα των επιχειρημάτων του και να οδηγηθεί έτσι στη συνειδητοποίηση της άγνοιάς του («εν οίδα ότι ουδέν οίδα»). 

ΟΣωκράτης πίστευε ότι για να μπορεί κάποιος να φτάσει στη γνώση και στην αλήθεια, χρειάζεται πρώτα να έχει βγάλει από το μυαλό του τις λανθασμένες εντυπώσεις και αντιλήψεις.

Στη δεύτερη φάση του διαλόγου του ο Σωκράτης έθετε εκ νέου ερωτήσεις και βοηθούσε το συνομιλητή του να ξετυλίξει βήμα-βήμα τη σκέψη του πιο καθαρά μέχρι που να φτάσει σε καινούργια συμπεράσματα. 

Η μέθοδος αυτή που ακολουθούσε ο Σωκράτης ονομάζεται μαιευτική μέθοδος, καθώς αναλαμβάνοντας το ρόλο της μαίας, ο Σωκράτης προσπαθούσε να εκμαιεύσει από το συνομιλητή του την αλήθεια που ο ίδιος πίστευε ότι βρισκόταν ήδη μέσα σε κάθε άνθρωπο σε λανθάνουσα κατάσταση και ότι εκείνος έπρεπε απλώς να την αναζητήσει με τη βοήθεια της φιλοσοφικής σκέψης. 

Η συλλογιστική πορεία που ακολουθούσε οΣωκράτης ήταν η επαγωγική, δηλαδή με τη χρήση απλών παραδειγμάτων μέσα από την εμπειρία και από την καθημερινή ζωή οΣωκράτης προσπαθούσε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα και σε έναν ορισμό με όσο το δυνατόν απόλυτη ισχύ.

Ο Σωκράτης, ο μεγάλος αυτός αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος κατάφερε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κικέρων, να κατεβάσει τη φιλοσοφία από τα άστρα στη γη, και η συμβολή του στην ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης και του δυτικού πολιτισμού είναι τεράστια και αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου