Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ (1776 - 1825)

Ηρωίδα της Επανάστασης του 1821. 

Ήταν κόρη του Υδραίου πλοίαρχου Σταυριανού Πινότση και της Σκεύως Κοκκίνη. 

Ο πατέρας της αναμείχθηκε στα ορλοφικά και κλείστηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. 


Η Μπουμπουλίνα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια ενός επισκεπτηρίου της μητέρας της στις φυλακές και δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον πατέρα της που πέθανε φυλακισμένος. 


Εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες με τη μητέρα της, η οποία παντρεύτηκε τον πλοίαρχο Δημήτριο Ορλόφ. 

Το 1788 η Μπουμπουλίνα παντρεύτηκε το Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα και, μετά το θάνατό του σε ναυμαχία με Αλγερινούς πειρατές, το Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη, στον οποίο και οφείλει το όνομά της. 

Όπως ο πρώτος σύζυγός της, έτσι και ο δεύτερος σκοτώθηκε σε μια σύγκρουση με Αλγερινούς πειρατές (1811) και η Μπουμπουλίνα έμεινε χήρα και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας του.

Τα χρήματα αυτά αποπειράθηκαν να τα κατασχέσουν οι Τούρκοι, επειδή ο Μπούμπουλης είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου. 

Με ενέργειες του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη Στρογανόφ, η κατάσχεση τελικά δεν έγινε. 

Σε μια από τις επισκέψεις της στην Κωνσταντινούπολη, η Μπουμπουλίνα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Όταν γύρισε στις Σπέτσες, άρχισε την προεπαναστατική της δραστηριότητα και ναυπήγησε τον «Αγαμέμνονα» και τρία μικρότερα πλοία. 

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, πήρε η ίδια μέρος ως επικεφαλής των πλοίων της στο ναυτικό αποκλεισμό του Ναυπλίου και αργότερα της Μονεμβασιάς. 

Διορίστηκε αρχηγός ομάδας πεζικού και πολέμησε στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και σε άλλες μάχες. 

Αφού έμεινε δύο χρόνια στο Ναύπλιο (1823-1825) επέστρεψε στις Σπέτσες για να περάσει την υπόλοιπη ζωή της με τα λίγα χρήματα που της είχαν απομείνει. 

Το Μάιο του 1825 ο γιος της Γεώργιος Γιάννουζας έκλεψε την Ευγενία Χριστοδούλου Κούτση, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών της, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι της Μπουμπουλίνας για να συζητήσουν το γεγονός. 

Ενώ λογομαχούσαν, μια σφαίρα σκότωσε την Μπουμπουλίνα, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό αν ο θάνατός της ήταν δολοφονία ή ατύχημα. 

Η Μπουμπουλίνα απέκτησε από τους γάμους της έξι παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου